Зараз в усьому світі гостро стоїть проблема виробництва якісних і безпечних продуктів харчування. В Україні вирішенню цього питання приділяють велику увагу, адже наша держава є потужним експортером продуктів харчування.

Минулого  року  виробництво продуктів  харчування  в  нашій державі  порівняно  з  аналогічним  періодом  минулого  року зросло на 1,5 %. Про це під час семінару-наради  з  питання «Впровадження  та  застосування систем  управління  безпечністю та якістю харчових продуктів на підприємствах харчової та переробної  промисловості»  розповіла перший  заступник  директора Департаменту агропромислового розвитку  Харківської  облдержадміністрації Олена Кулик.

ОЛІЯ ЛІДИРУЄ В ЕКСПОРТНОМУ РЕЙТИНГУ

Перший заступник директора Департаменту  зазначила,  що  за  минулий  рік експорт  товарів  збільшився на 18,3 % . Половину з них складають сільськогосподарські продукти харчування.

– Україна експортує 20 % усієї виробленої молочної та молочно-консервної продукції, – повідомила  Олена  Кулик. –  Експортуємо 20 % цукру, 50 % кондитерських виробів  і 90 %  соняшникової олії.  При  цьому  дедалі  більше країн готові з нами співпрацювати,  адже  вони  впевнені  в  наших екологічно  чистих  продуктах харчування. Проте,  зараз потрібно  зосередити  зусилля  і  стосовно  системи  належної  перевірки безпечності  та  якості  харчових продуктів. Поки з цим у нас є певні питання, а тому підприємствам харчової  і  переробної  промисловості слід діяти активніше.

Дійсно,  свого часу проблеми з  належною  якістю  експортних продуктів  не  обійшли  й  Україну.  Тут  відразу ж  пригадуються «сирні війни»  з Російською Федерацією. Тоді наш сусід відмовився від поставок українского сиру. Причина,  на  думку  росіян,  була одна: якість не відповідала встановленим стандартам, і це могло викликати загрозу здоров’ю людей. Через цей конфлікт у нашій державі  виникла  купа  проблем, а  головне –  різко  впали ціни на молоко.  І  хоча  згодом  ситуація виправилася,  але  сільгосппідприємства,  молокозаводи  та  селяни все ж таки зазнали збитків. Тому, щоб цей життєвий урок не минув  даремно,  державою  було вжито  рішучих  заходів.  Зокрема, уже 9 квітня поточного року набуде  сили  наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог  щодо  розробки,  впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах  Системи  управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».

НАССР ГАРАНТУЄ БЕЗПЕКУ ХАРЧІВ

Що це таке? Система Hazard Analysis and Critikal Control Points (Аналіз небезпечних факторів  і  критичних  точок)  забезпечує  контроль  на  всіх  ланках «харчового  ланцюга».  Тобто, система  працює  на  будь-якому етапі виробництва, зберігання та реалізації  продукції,  де  можуть виникнути небезпечні фактори – біологічні,  хімічні,  фізичні,  які впливають  на  безпечність  продукту – з наступним визначенням конкретних  шляхів  їх  усунення,  попередження  або  мінімізації. Ус і методи  й механізми, що закладено  в  систему,  істотно знижують  ризики  виникнення небезпеки для життя та здоров’я споживача.  Система  управління безпечністю  продуктів  харчування  має  широкий  спектр  використання:  від  первинного  виробництва  сільгосп  продукції  до роздрібної  торгівлі.  Для  вітчизняних  споживачів  упровадження  НАССР  на  підприємствах  є гарантією  того,  що  виробником створено  всі  умови  для  отримання безпечної продукції. Крім того,  вони  зрозумілі для  споживачів інших країн і є своєрідною перепусткою на світові ринки та значно посилюють довіру до наших товарів.

– На Харківщині в переробній і  харчовій промисловості працює понад 750  підприємств, –  підкреслив  генеральний  директор ДП «Харківстандартметрологія» Михайло  Будьонний. –  І  лише 57  з  них  використовують  принципи системи НАССР . Саме тому протягом  часу, що  залишився  до вступу  в  дію  міністерського  наказу,  решті  підприємств  слід  активізуватися  в  цьому  питанні. Головне  те,  що  впровадження  у виробництво цієї системи не тільки дає змогу отримувати безпечні продукти  харчування,  а  й  значно підвищує  їхню  конкурентоспроможність на закордонних ринках. А ще наявність НАССР є однією з умов доступу вітчизняного товару на світовий ринок. У підсумку, це дозволить  підприємствам  безболісно вести свою експортну діяльність і отримувати прибутки.

Ігор Бережний, кореспондент