Обсяг виробництва валової продукції сільського господарства області порівняно з січнем–квітнем 2012р. зріс на 10,1%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – на 13,9%, у господарствах населення – на 6,6%.

В області станом на 3 травня п.р. посіяно 936,8 тис.га ярих культур, що більше, ніж на відповідну дату минулого року на 10,7%, у т.ч. посіви зернових та зернобобових культур (без кукурудзи) по ярому клину склали 234,9 тис.га (на 11,3% більше), з них ячмінь – 178,6 тис.га (на 9,3% більше). Крім того, кукурудзи на зерно посіяно 224,4 тис.га (на 41,1% більше), соняшника – 314,7 тис.га (на чверть більше). Посіви цукрових буряків (фабричних) зменшились відносно попереднього року на 60,7% і становили 9,8 тис.га.

За інформацією сільськогосподарських підприємств (крім малих), із 414,8 тис.га озимих на зерно і зелений корм, посіяних восени 2012р., під час перезимівлі та за весняний період загинуло 1,7 тис.га (0,4% до посіяного). З початку року під посіви сільськогосподарських культур, включаючи весняне підживлення озимини, внесено мінеральних добрив у перерахунку на поживні речовини 47,8 тис.т, удобрено – 820,6 тис.га (на 3 травня попереднього року було внесено 36,7 тис.т, удобрено – 646,6 тис.га); органіки внесено 160,8 тис.т на площу 3,5 тис.га (торік – 43,7 тис.т, на площу 1,4 тис.га).

Стан тваринництва в січні–квітні 2013р. характеризувався такими показниками: всього в області вироблено 44,2 тис.т м’яса (реалізовано на забій худоби та птиці в живій вазі), 150,7 тис.т молока, 407 млн.шт. яєць. Порівняно з відповідним періодом попереднього року виробництво м’яса зросло на 16%, молока – на 3,7%, а яєць – скоротилось на 1,2%.

Сільськогосподарські підприємства обсяги м’яса збільшили на 68,2%, молока – на 5,7%; виробництво яєць – скоротили на 3%.

Частка господарств населення в загальному виробництві м’яса та молока становила 67,6% та 54,6% відповідно, яєць – 22%. Виробництво яєць у цій категорії господарств збільшилось на 5,8%, молока – на 2,1%, м’яса – на 1%.

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ СТАТИСТИКИ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ