Обсяг виробництва валової продукції сільського господарства області порівняно з січнем–травнем 2012р. зріс на 15%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – на 26,7%, у господарствах населення – на 5,1%. За підсумками роботи у січні–травні п.р. Харківщина ввійшла до трійки регіонів–лідерів України.

У області станом на 3 червня п.р. посіяно 1219,6 тис.га ярих культур, що на 7,9% менше, ніж на відповідну дату минулого року, в т.ч. посіви зернових та зернобобових культур (без кукурудзи) по ярому клину склали 264,5 тис.га (на 2,5% більше), з них ячмінь – 188,7 тис.га (на 7,7% більше).

Крім того, кукурудзи на зерно посіяно 329,1 тис.га (на 7,1% більше), соняшника – 383,6 тис.га (на 7,2% більше). Посіви цукрових буряків (фабричних) зменшились відносно попереднього року на 54,5% і становили 12,1 тис.га.

За інформацією сільськогосподарських підприємств (крім малих), із 414,8 тис.га озимих на зерно і зелений корм, посіяних восени 2012р., під час перезимівлі та за весняний період загинуло 4,6 тис.га (1,1% до посіяного), в т.ч. з посівів на зерно – 4,2 тис.га (1,1%). З початку року під посіви сільськогосподарських культур, включаючи весняне підживлення озимини, внесено мінеральних добрив у перерахунку на поживні речовини 59,9 тис.т, удобрено – 953,4 тис.га (на 1 червня попереднього року було внесено 49,6 тис.т, удобрено – 867 тис.га); органіки внесено 234,5 тис.т на площу 3,9 тис.га (торік – 59,6 тис.т, на площу 1,7 тис.га).

Стан тваринництва в січні–травні 2013р. характеризувався такими показниками: всього в області вироблено 52,2 тис.т м’яса (реалізовано на забій худоби та птиці в живій вазі), 203,7 тис.т молока, 542,4 млн.шт. яєць. Порівняно з відповідним періодом попереднього року виробництво м’яса зросло на 17%, молока – на 3,4%, яєць – на 5,6%.

Сільськогосподарські підприємства обсяги м’яса збільшили на 66,7%, молока – на 5,7%, яєць – на 6,2%.

Частка господарств населення в загальному виробництві м’яса та молока становила 65,5% та 56,1% відповідно, яєць – 24,3%. Виробництво яєць у цій категорії господарств збільшилось на 3,9%, молока – на 1,7%, м’яса – на 1,2%.

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ СТАТИСТИКИ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ