Станом на 11 січня 2017 року квоти на імпорт українського меду європейськими країнами вичерпано на 100%, на 64% вичерпана квота на цукор, на 78% – на виноградні та яблучні соки. Про це розповіла заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

«Як і в минулому році, українська аграрна продукція користується великим попитом серед європейських імпортерів. Про це свідчать показники використаних квот станом на 11 січня 2017 року. Наприклад, вже повністю використано обсяги тарифних квот для безмитного експорту українського меду. Квота на імпорт м’яса птиці на перший квартал поточного року також повністю вичерпана»,- розповіла заступник міністра.

За словами Ольги Трофімцевої, за 2016 рік було використано повністю квоти на мед, цукор, овес, ячмінну крупу та борошно, солод, кукурудзу, оброблені томати та інші продуктові групи. «Нова статистика знову підкреслює важливість нашої роботи у питаннях розширення доступу українських аграрних експортерів до ринків ЄС. Це питання буде залишатись в 2017 році на порядку денному роботи нашої команди», – підкреслила Ольга Трофімцева.

Стан використання тарифних квот для імпорту країнам ЄС української аграрної продукції на 2016 -2017 р:

Квоти за принципом “перший прийшов – перший обслуговуєшся” 2017 рік

Товарні групи

Розмір квоти, т

Використано, т

Використано, %

Залишок квоти

Мед 

5 200 

5 200,0

100,0%

0,0 

Часник

500 

0,0

0,0%

500,0 

Овес

4 000 

259,8

6,5%

3 740,3 

Цукор

20 070 

12 834,4

63,9%

7235,65

Ячмінна крупа та борошно

6 600 

1 029,7

15,6%

5570,256

Крохмаль

10 000 

63,0

0,6%

9 937,0 

Гриби

500 

0,0

0,0%

500,0 

Оброблені томати

10 000 

204,3

2,0%

9 795,7 

Виноградний та яблучний соки

12 000 

9 373,6

78,1%

2 626,4 

Продукція з обробленого молока

2 000 

0,0

0,0%

2 000,0 

Харчові продукти

2 000 

0,0

0,0%

2 000,0 

 

Квоти за принципом “ліцензування”2017 рік

Товарні групи

Розмір квоти, т

Використано, т

Використано, %

Залишок квоти

Яловичина

12 000 

0,0%

12 000

Свинина

40 000 

0,0%

40 000

м’ясо птиці 

16 800 

4 200 

25,0%

12 600

Яйця та альбуміни

1 800 

45 

2,5%

1 755

Ячмінь

250 000 

 

0,0%

250 000

Кукурудза

400 000 

 

0,0%

400 000

Молоко, вершки, згущене молоко та йогурти

8 000 

0,0%

8 000

Сухе молоко

1 500 

 

0,0%

1 500

Вершкове масло та молочні пасти

1 500 

 

0,0%

1 500

 

Квоти за принципом “перший прийшов – перший обслуговуєшся”2016 рік

Товарні групи

Розмір квоти, т

Використано, т

Використано, %

Залишок квоти

Баранина 

1 500 

0,0

0,0%

1 500,0 

Мед 

5 000 

5 000,0

100,0%

0,0 

Часник

500 

49,2

9,8%

450,8 

Овес

4 000 

4 000,0

100,0%

0,0 

Цукор

20 070 

20 070,0

100,0%

0

Ячмінна крупа та борошно

6 300 

6 300,0

100,0%

0

Крохмаль

10 000 

1 898,0

19,0%

8 102,0 

Гриби

500 

0,3

0,1%

499,7 

Оброблені томати

10 000 

10 000,0

100,0%

0,0 

Виноградний та яблучний соки

10 000 

9 984,3

99,8%

15,7 

Продукція з обробленого молока

2 000 

0,0

0,0%

2 000,0 

Квоти за принципом “ліцензування”2016 рік

Товарні групи

Розмір квоти, т

Використано, т

Використано, %

Залишок квоти

Яловичина

12 000 

0,0%

12 000

Свинина

40 000 

0,0%

40 000

Курятина

16 000 

16 000 

100,0%

0

Яйця

1 500 

0,0%

1 500

Ячмінь

250 000 

249 025 

99,6%

975

Кукурудза

400 000 

400 000 

100,0%

0

Молоко, вершки, згущене молоко та йогурти

8 000 

0,0%

8 000

Сухе молоко

1 500 

450 

30,0%

1 050

Вершкове масло та молочні пасти

1 500 

690 

46,0%

810