Як зазначив у ході семінару з питань забезпечення державного контролю якості та безпеки сільськогосподарської продукції на території Харківської області директор Департаменту АПР ХОДА Віталій Панов, зміни, які відбулися в останні роки в технологічних і організаційних питаннях вирощування і збирання зерна, істотно впливають на його якість.

«За даними Державної інспекції сільського господарства в Харківській області, у 2012 році 94,7% вирощеної в області пшениці склала продовольче зерно 1-3 класів. У 2008 році, коли був отриманий найвищий врожай зернових, кількість зерна 1-3 класів не перевищила 2%, в 2009 році – 21%. У неврожайному 2010 питома вага пшениці 1-3 класів збільшилася до 55,1%, а в 2011 році досягла 65,7%», – навів дані Віталій Володимирович.

А це, в свою чергу, позначається на економічній ефективності виробництва пшениці – досить високий рівень середньої ціни реалізації дозволив навіть в 2012 році, коли відзначалася загибель близько 30% посівів озимої пшениці, забезпечити рівень рентабельності її виробництва на рівні 9,4%.

 

Показатели экономической эффективности

производства пшеницы по сельскохозяйственным

предприятиям Харьковской области за 2008-2012 годы

 

Показатели

Един. изм.

Годы

2008

2009

2010

2011

2012

Средняя урожайность

ц/га

47,8

32,2

21,8

37,3

29,3

Полная себестоимость 1т реализованного   зерна пшеницы

 

грн.

 

591,7

 

763,7

 

1145,2

 

1098,1

 

1402,0

Средняя цена реализации 1 т зерна (без НДС)

грн.

667,3

732,0

1107,5

1303,8

1532,7

Уровень рентабельности

%

12,8

-4,2

-3,3

18,7

9,4

 

 

Cемінар «Державний контроль якості та безпеки сільськогосподарської продукції на території Харківської області»