У наш час уже стали дефіцитом продукти харчування, корисні для нашого здоров’я. Зокрема, це стосується овочів та фруктів. Ні для кого не секрет, що вміст нітратів у них все частіше перевищує допустимі норми, а ціна не співпадає з якістю. Та ще залишилися в Україні підприємства, які запевняють, що їх продукт дійсно безпечний. І одне із таких — Зміївська овочева фабрика. Про якість та безпеку, попит та реалізацію, технології вирощування та асортимент продукції фабрики розповів перший заступник генерального директора ПАО ТМ «Зміївська овочева фабрика» Ігор СИСЕНКО.

— Ігорю Івановичу, перше питання: що вирощують на фабриці нині?

 — Огірки, гриби, перець і томати. Та найбільший акцент керівництво фабрики робить на вирощуванні саме огірків. Завдяки новим технологіям вирощування цього овочу ми вийшли на всеукраїнський та міжнародний рівень продажів.

—  А яку площу займають овочеві культури?

—  Під вирощування огірків на Зміївській овочевій фабриці відведено понад 20 гектарів теплиць, під томати і перець — по 0,3 гектара.

—  А чому саме огірки?

—  Бо наші теплиці дозволяють ефективно вирощувати саме цю овочеву культуру. Крім того, на огірки є попит, і це головне! Ми пробували вирощувати перець, томати, полуницю, але це задоволення для фабрики стало збитковим. Тож, скоротивши перелік продукції та площі висадки деяких овочевих культур, наша фабрика спрямувала зусилля на більш безпрограшний варіант.

—  Розкажіть, будь ласка, про саму технологію вирощування овочів, в яких умовах вони зростають?

— Була проведена модернізація підприємства та впроваджені сучасні голландські технології. На сьогодні теплиці (до речі, вони скляні) оснащені автоматизованою системою мікроклімату. За допомогою комп’ютерної техніки в них підтримуються оптимальні для розвитку рослин кліматичні показники, а саме: температура, вологість, рівень вуглекислого газу. Овочі вирощуються не на ґрунті, а на мінеральній ваті або кокосових матах. Це полегшує догляд за рослинами та сприяє їх високій урожайності. Для порівняння, якщо на ґрунті можна було отримати 25 кілограмів огірків з куща —  і це найвищий результат, то зараз ми збираємо 30-35 кілограмів. За кожним працівником закріплена ділянка в 22 ряди. За зміну її потрібно обійти, щоб прибрати старе листя, обірвати зайві паростки, а один раз на два дні — зібрати врожай. Запилення квітів здійснюють бджоли. Для цього по всіх теплицях розставлені вулики. Бджоли в нас теж трударі — працюють на врожай. Усі цехи з теплицями на фабриці розбиті на блоки по 2 га, в яких працюють по 8 овочівників й встановлено по 10-15 вуликів. Для догляду за останніми є своя служба бджолярів.

Кожні дві доби збираємо огірків близько 60 тонн.

—  Таке наукоємне виробництво не може обійтися без агрономів.

—  Так, на підприємстві є агрохімічна лабораторія, яка проводить аналізи: субстрату, на якому вирощуються рослини, розчин, яким вони поливаються, аналіз самої продукції. У зв’язку з тим, що підтримуються ідеальні умови для вирощування рослин, й аналізи ґрунту та поливального розчину теж в нормі, наша фабрика здобуває високі результати врожаю. Також працює біолабораторія, яка займається активною боротьбою з хворобами та шкідниками. Внесення засобів захисту рослин від шкідників контролює служба головного агронома. До середини травня хімічні препарати не використовуємо, а навпаки — лише біологічні методи захисту, навіть в спекотну погоду. Бо саме хімічні речовини негативно впливають на рівень врожайності!

—  А що каже за якість вашої продукції санепідемслужба?

—  Зміївська овочева фабрика проходить регулярні планові перевірки в Державній санітарно-епідеміологічній службі України. За їх результатами видається необхідний санітарно-епідеміологічний висновок на виробництво. Завдячуючи жорсткому контролю над усіма етапами виробництва, починаючи з посіву та збору врожаю й закінчуючи транспортуванням в магазини, ми можемо гарантувати високу якість нашої продукції.

—  Яка географія збуту готової продукції?

—  У Харківській, Донецькій, Київській, Дніпропетровській областях, а також в Російській Федерації реалізується продукція, вирощенанашою фабрикою. На долю останньої випало в минулому році близько 50% усього проданого.

—  У вітчизняного споживача попит на вашу продукцію є?

 —  На жаль, закордонні овочі перебивають торгівлю своєю низькою ціною. Що не скажеш за їх якість! Поки місцеві овочі тільки-но починають дозрівати, на ринках Харківської області активніше продається більш дешева імпортна продукція. Ми, на жаль, не в змозі знизити ціну на наші овочі у зв’язку з високими обсягами витрат за енергоносії. А що ж до енергозберігаючих технологій, то такі нововведення тільки-но починаємо застосовувати.

 —  Стосовно овочевих культур все зрозуміло. Хотілося дізнатися, як виживає овочева фабрика зараз при таких високих цінах на електроенергію та тепло?

 —  Як ви знаєте, тепличний комбінат в селищі почали будувати ще у 1969 році поряд зі Зміївською ТЕС, бо вже тоді планувалося використання тепла від станції для теплиць. Та за такою системою фабрика працювала до тих пір, поки не подорожчала плата за теплопостачання. Тому підприємство вимушене було запустити свою котельню на газу — поки він був дешевий. Нині, з підвищенням цін на газ, Зміївська овочева фабрика знову відновила споживання тепла від Зміївської ТЕС. Завдяки цьому наше підприємство зменшило споживання природного газу близько на 6 млн. куб. м на рік!

—  А скільки взагалі людей працює на підприємстві?

—  Для порівняння скажу, що у сільському господарстві можуть працювати 100 чоловік на 1000 га. В нас же працює 400 – на 21 га. З них 220 — овочівники. Але врожайність маємо в 10 разів вище! На 1 квітня 2013 року наша фабрика виростила 1090 тонн огірків і 1 тонну томатів.

—  А чи планує керівництво овочевої фабрики будувати «енергозберігаючі» теплиці?

—  Спеціалістами фабрики розробляється проект будівництва тепличного комплексу для вирощування овочів у закритому ґрунті з впровадженням сучасних енергозберігаючих технологій. Це досить дороговартісне задоволення. Як мінімум потрібно 16 мільйонів євро! Поки що це тільки в проекті: розробляється технічна документація та ведеться пошук інвесторів.

—  Звісно, досягнення — це добре! А з чим виникають проблеми на підприємстві?

—  В основному — це нестача обігових коштів. Особливо це стосується зимового періоду, коли немає продукції. А коли немає продукції, то й, відповідно, немає грошових надходжень. А зарплатню людям же все одно потрібно платити. Фонд заробітної плати на місяць складає 1,2 млн. грн. Витрати на енергоносії в зимовий період сягають близько 10 млн. грн. на місяць.

—  І як же вирішити цю проблему?

—  Необхідні пільгові кредити, чи хоча б відстрочка платежів на більш пізній строк. Але ці проблеми можуть бути розв’язані тільки на державному рівні!

—  А державні програми, чи якась підтримка є?

—  На жаль, про такий стан речей ми лише мріємо. Наше підприємство вирощує екологічно чисту продукцію, дає людям роботу, а в Україну завозять томати та огірки з Туреччини, й цим перебивають ціни нашому виробнику! Крім того, в Польщі тепличникам дають кредити під 3% річних, у нас же — під 21-22%.

—  Багато комсомольчан працює у вас на фабриці? І які умови взагалі існують для працівників фабрики?

—  Хочу наголосити, що рівень середньої заробітної плати на нашому підприємстві достойний і сягає в середньому 3000 грн. на місяць. У нас працюють місцеві жителі та мешканці з Балаклійського, Первомайського районів. Представників сусідніх районів ми підвозимо до місця роботи та у зворотному напрямку п’ятьма автобусами. На фабриці діє профспілка, яка займається соціальними питаннями. Влітку, у порядку заохочення, найкращі працівники мають змогу взяти путівку на море, половину витрат оплачує адміністрація овочевої фабрики. Для дітей теж виділяють путівки до літніх таборів, організовуються екскурсії по Україні. Є свій спорткомплекс, в якому працюють тренери з самбо та фітнесу. До речі, мешканці селища Комсомольського теж можуть відвідувати секції. Один раз на тиждень працівникам фабрики відпускається продукція за зниженими цінами.

Не забуваємо ми й про наших ветеранів, яким, як правило, на великі свята виділяються безкоштовні овочеві набори. Загалом, у нас нормальні умови праці й дозвілля наших працівників. І продукція, яку ми вирощуємо, гарантовано має знак якості. Тож, ще раз повторюсь: вирощені овочі на Зміївській овочевій фабриці принесуть користі більше, ніж імпортна продукція!

О. ГОЛУБНИЧА, «Вісті Зміївщини», №29 від 9 квітня 2013 року