На території мальовничого села Добренька розташувалися корпуси племінної ферми одного з найпотужніших сільськогосподарських підприємств Красноградщини — ТОВ «АФ «Пісчанська», яке очолює заслужений працівник сільського господарства України Михайло Юрков.

Минулого року за продуктивністю дійної череди товариство посіло перше місце не лише в районі, а й в області, отримавши від кожної корови по 8411 кг молока.

Повертаючись до витоків

Директор департаменту тваринництва агрофірми Костянтин Богатир — людина відповідальна, закохана у свою справу. Випускник Харківського зооветеринарного інституту, він десять років тому прийшов на підприємство. Тут саме розпочинали серйозно займатися молочним скотарством. На той час дійна череда налічувала лише 328 голів, а продуктивність становила 2000 кг продукції від корови. За ці роки зазначені цифри збільшилися в кілька разів. Тепер на фермах, розташованих у Добреньці та Мартинівці, утримується 1010 корів, а надої перевищили 8 тис. кг.

За словами фахівця, таких значних успіхів досягли завдяки зусиллям керівництва підприємства, спрямованим на чітке дотримання технології виробництва, поліпшення селекційно-племінної справи та створення працівникам належних умов для роботи.

Ясла-сад для молодняку — перший крок до продуктивності

Фахівці добре знають, що в процесі виробництва молока від якісних характеристик молодняку багато залежить. Тож в агрофірмі велику увагу приділяють відтворенню поголів’я. Сільгосппідприємство має статус племінного заводу з вирощування української чорно-рябої молочної породи ВРХ.

Щороку на 5% дійна череда оновлюється елітним молодняком. Тож незабаром господарство матиме лише високопродуктивних чорно-рябих корівок.

— Одними з перших на сході України ми застосували «холодний» метод вирощування телят із коротким терміном вигодовування молоком, — зауважує К. Богатир. — Він полягає в тому, що від народження молодняк дихає повітрям природної температури та вологості, яке сприяє вирощуванню здорової витривалої худоби. Ця технологія допомагає нам не тільки отримати високі показники зі збереження поголів’я, а й виростити високопродуктивних корів.

Комфортні умови утримання та режим годівлі

У віці 12-13 місяців теличок штучно запліднюють. Дорослі тварини перебувають у боксах на безприв’язному утриманні.

— Їм потрібні свіже повітря, прогулянки, відповідна кормова база, тепла підстилка. Тоді від корів можна чекати належної продуктивності, — пояснює Костянтин Богатир. — Ми намагаємося максимально дотримуватися цих вимог.

В агрофірмі для годівлі застосовують монокорм, до складу якого входить силос, сінаж, концентровані корми з мінеральними домішками. Завозять його раз на добу, потім протягом дня дванадцять разів підгортають до годівниць трактором. Підстилку міняють кожні два дні, постійно стежать за тим, аби тваринам добре відпочивалося. Значна увага на підприємстві приділяється виконанню необхідних профілактичних ветеринарних та санітарних заходів. Тож маточне поголів’я за показниками здоров’я є одним із кращих у районі.

Доять корів тричі на добу. Тваринники працюють у три зміни. Рік тому тут ввели в експлуатацію новий доїльний зал, розрахований на 12 місць. Від худоби продукція потрапляє до молокопроводу, на виході з якого фільтрується, а вже потім надходить до охолоджувачів. Безконтактний метод доїння дозволяє отримати молоко найвищої якості та вигідно його продати.

Кадри — «золотий» фонд підприємства

Успіх справи значною мірою залежить і від злагодженості колективу. Племінну ферму в Добреньці, на якій утримується 1626 голів ВРХ, з них 650 голів — дійні корови, обслуговує 49 працівників.

Основа колективу — оператори машинного доїння та механізатори.

Людмила Багачанська, оператор машинного доїння ТОВ «АФ «Пісчанська», мешкає в рідному селі від народження. Три роки тому вона прийшла працювати на ферму.

— Автоматизація процесу доїння звела до мінімуму ручну працю доярок. Та корівки — живі створіння, тож потребують доброго ставлення, людської ласки. Інакше годі й мріяти про високі результати роботи, — зізнається вона.

Робочий день Сергія Білобородова, механізатора, починається о пів на п’яту ранку. На фермі він відповідає за доставку кормів худобі, яка розміщується тут у шести великих корпусах. Робота не з легких, але чоловік виконує її на совість.

— У нас дружний та відповідальний колектив, — говорить С. Білобородов. – Тому кожен працює з максимальною віддачею.

Щодо вільного часу, то, як і багатьом працівникам сільського господарства, Сергієві його катастрофічно не вистачає. Короткі години відпочинку чоловік намагається провести з родиною. Тим паче, що наприкінці грудня минулого року дружина подарувала йому донечку Аліну. Незважаючи на певні труднощі життя, Сергій ніколи б не погодився на переїзд до міста.

— Завдяки домашньому господарству, в селі ніколи не будеш голодним, — зазначає він. – Та й свіже повітря, простір, особливі стосунки, притаманні жителям сільської місцевості — все це важливіше, ніж будь-які зручності.

Працювати на перспективу

Займати передові позиції з виробництва молока в нашому регіоні — не тільки почесно, а й надзвичайно відповідально. На підприємстві це добре розуміють, тому й прагнуть нарощувати свій виробничий потенціал. Зокрема, в найближчій перспективі тут планують збудувати сучасний молочний комплекс, розрахований на утримання трьох тисяч корів. Зважаючи на працелюбність колективу сільськогосподарського підприємства та ініціативність його керівника Михайла Юркова, певні, що свого часу й цей проект буде реалізовано. (Наталія ЛАПТЄВА, «Вісті Красноградщини», 25.01.2013р)